Çocuklarda Astım

Çocuklarda Astım Nedir?

Çocuklarda hava yollarının (Bronş, akciğer içindeki hava keselerinin) çeşitli nedenlerle inflamasyon denilen olaylarla koruyucu mukaza tabakasının hasarlanmasına ve gözenekler oluşmasına neden olmaktadır. Bunun sonucu hava yollarında aşırı bir hassasiyet gelişmekte ve sık sık öksürük, hışıltı, nefes daralması şikayetlerinin ortaya çıkmasıyla sonuçlanan bir hastalıktır.

Çocuklarda Astımın Başka İsimleri Var Mıdır?

 

Astım kelimesini bazı doktorlar kullanmaktan kaçınmaktadır. Bu nedenle astım yerine spastik bronşit, alerjik bronşit, reaktif hava yolu hastalığı, bronşit kelimelerini kullanmaktadırlar. Aslında hepsi aynı anlama gelmektedir.

Çocuklarda Astımın Sıklığı Nedir?

Yaklaşık sıklığı %10-20 civarındadır. İlkokul çağındaki her 5 çocuktan 2’sinde, ergenlik çağındaki her 7 gençten 1’inde ve her 10 yetişkinden 1’sinde görülmektedir. Ayrıca astım hastalığı artış göstermeye devam etmektedir.

Nefes Borularında Aşırı Hassasiyet Nedir?

Normal bir çocuk sigara içilmesiyle öksürük veya nefes sıkışması olmazken astımlı çocukta öksürük veya nefes sıkışması görülmektedir. Gribal enfeksiyon normal çocukta soğuk algınlığı ile bir haftada düzelirken astımlı çocuklarda nefes sıkışması ve bir haftadan daha uzun süren öksürük şikayetlerine neden olur. Normal kişilere göre daha hassas bir nefes borusu vardır.